Gedrukte Muziek

 

Titelbeschrijvingen van Gedrukte Muziek worden gemaakt conform het algemene principe: één beschrijving per object. Dit betekent dat de voor geluidsdragers gekozen techniek van de document- en onderdeelbeschrijving in principe niet wordt toegepast. De richtlijnen laten de mogelijkheid om deze techniek in voorkomende gevallen toch toe te passen, wel open. In dat geval kunnen onderdeeltitels worden gemaakt ter aanvulling op de reeds gemaakte documentbeschrijving. Met deze aanvullende faciliteit kunnen instellingen, indien gewenst, de afzonderlijke werken van bijv. verzamelbundels op het niveau van het werk ontsluiten, o.a. via een Uniforme Titel.

Voor alle duidelijkheid zij echter vermeld dat de richtlijnen zich richten op documentbeschrijvingen. Deze beschrijving staat inhoudelijk dan ook los van evt. gemaakte onderdeeltitels. er is echter wel een relatie tussen onderdeeltitel en documenttitel via kmc 1620. Deze kenmerkcode waarborgt de eenheid van presentatie van de verschillende onderdelen van een document. Kmc 1620 mag alleen gebruikt worden in onderdeeltitels.

Bij het maken van een onderdeeltitel wordt in de documenttitel GEEN kmc 3232 gebruikt (zoals te doen gebruikelijk bij relaties tussen artikelbeschrijvingen en tijdschriften).

Als naast de documenttitel ook onderdeeltitels zijn gemaakt, wordt in de documenttitel een kmc 4700 met als inhoud "OT" ingevoerd ter informatie van andere gebruikers.

Bronnen voor de beschrijving

Analoog aan de richtlijnen voor boekmaterialen gelden als bronnen:

­ Primair: titelblad

­ Secundair: verso titelblad en rest van de publicatie.

Minimale en maximale verplichtingen:

minimaal verplicht (systeemcontrole):

0500

pos. 1-3

1100

1e onderdeel

4000

hoofdtitel

4030

plaats

70XX

datum en sel. key

verplicht bij v-status (systeemcontrole):

1700

landcode

thesaureren namen

verplicht bij v-status (volgens afspraak):

volledige Uniforme titel (UFT)

1500

taalcode (vocale werken)

230X

uitgeversnummer

4060

paginering

verplicht bij onderdeeltitels (systeemcontrole):

0500

pos. 1-3

1620

PPN

321X

Uniforme Titel (UFT)

70XX

datum en sel. key

 

Laatste bewerkingsdatum: 24-08-2001